Actualizare 12:40. Prefectul judeţului Constanţa a declarat că pilotul de la bordul avionului este în stare bună. Potrivit primelor informaţii, acesta este conştient şi ar fi suferit un traumatism de coloană lombară.

Stirea initiala: BREAKING NEWS: Un MiG 21 s-a prăbușit în județul Constanța

Actualizare 12:20. MApN a oferit un comunicat de presă cu detalii în legătură cu prăbușirea avionului.

„Locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronavă MiG 21 LanceR a Forțelor Aeriene Române, s-a catapultat astăzi, 12 iunie, în jurul orei 11.15, în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localității Nazarcea, județul Constanța, în timpul executării manevrelor de aterizare.

Pilotul este conștient și se află în stare stabilă. El a fost recuperat, i s-a acordat primul ajutor la fața locului și a fost transportat pe cale aeriană la Spitalul Județean Constanța.

Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, decolase în jurul orei 10.00 de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exercițiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfășoară împreună cu forțele aeriene bulgare.

După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecțiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcționare ai acestuia.

Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona menționată, în afara ariilor locuite.

Cazul este cercetat de Parchetul Militar, conform procedurilor legale, iar circumstanțele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene.”

Actualizare 12:10. Pilotul și-ar fi revenit și este conștient, dar se află în continuare în stare critică, potrivit informațiilor primite de Digi24. Între timp, pompierii au stins incendiul provocat în urma prăbușirii. El urmează să fie adus cu un elicopter la Spitalul Județean Constanța.

Marian Zidaru, analist militar, a explicat că dacă catapultarea se face la o altitudine foarte joasă, atunci viața pilotului este pusă grav în pericol.

Actualizare 12:00. Pilotul a fost găsit în urmă cu 10 minute, inconștient, lângă epava avionului. Trei echipaje de urgență au intervenit la fața locului.

Rămâne de văzut dacă este vorba despre o  defecțiune tehnică sau o eroare de pilotaj.

 

Sursa articol: digi24

Comments

comments