Coreea de Nord a afirmat marţi că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală, o etapă crucială spre realizarea obiectivului său de a putea ameninţa Statele Unite ale Americii cu arma nucleară, transmite AFP, potrivit agerpres.

Testul ‘istoric’ cu o rachetă Hwasong-14 a fost supervizat de liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a anunţat într-un buletin special o prezentatoare a televiziunii de la Phenian.

Racheta a atins o altitudine de 2.802 km şi s-a deplasat pe o distanţă de 933 km, a precizat ea.

Coreea de Nord este ‘o forţă nucleară puternică’, dotată cu ‘o foarte puternică rachetă balistică intercontinentală ce poate lovi în orice loc din lume’, a adăugat prezentatoarea.

‘Testul reuşit al unei rachete balistice intercontinentale (…) este o realizare majoră în istoria republicii noastre’, se mai spune în ediţia specială.

Televiziunea de la Phenian a difuzat de asemenea imagini cu ordinul olograf, purtând data de luni, prin care Kim Jong-Un a comandat efectuarea acestui test.

Testul, efectuat chiar de Ziua naţională a SUA, se înscrie într-o lungă serie de tiruri cu rachete care încalcă numeroase rezoluţii internaţionale, însoţite de sancţiuni, ce interzic Phenianului să-şi dezvolte programele balistic şi nuclear.

Coreea de Nord, care a întreprins cinci teste nucleare şi dispune de un mic arsenal de bombe atomice, caută să se doteze cu rachete balistice intercontinentale susceptibile să atingă teritoriul american.

Phenianul justifică acest program prin ameninţarea pe care ar constitui-o pentru existenţa sa politica SUA, care au desfăşuraţi 28.000 de militari în Coreea de Sud.

Testul de marţi dimineaţă, care a fost reperat de armatele sud-coreeană, japoneză şi americană, a provocat şi reacţia preşedintelui american Donald Trump.

‘Tipul ăsta n-are nimic mai bun de făcut în viaţă?’, a scris Trump pe Twitter despre liderul nord-coreean Kim Jong-Un. ‘Greu de crezut că Coreea de Sud şi Japonia vor tolera asta mult timp. Poate China va face un gest puternic cu privire la Coreea de Nord şi va pune capăt acestei absurdităţi o dată pentru totdeauna!’, a adăugat preşedintele american.

Sursa articol: stiripesurse

Comments

comments