O explozie puternică a unei maşini capcană a avut loc miercuri în capitala Afganistanului, Kabul, în apropierea ambasadelor străine şi a palatului prezidenţial. Potrivit Reuters, puţin 80 persoane au fost ucise şi alte 350 au fost rănite în urma exploziei. Mai mulţi angajaţi ai ambasadei Germaniei şi Japoniei la Kabul au fost răniţi.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a anunţat că angajaţii ambasadei Germaniei din Kabul au fost răniţi în urma exploziei care a avut loc în capitala Afganistanului, iar un ofiţer afgan de securitate aflat în afara clădirii a fost ucis, informează site-ul The Associated Press.

Sigmar Gabriel a precizat că toţi lucrătorii ambasadei sunt acum în siguranţă şi a transmis condoleanţe către familia ofiţerului afgan ucis.

 Ministerul german al Afacerilor Externe a activat o celulă de criză care să ajute la stabilizarea situaţiei în zonă. Atacul cu maşină-capcană a avut loc în centrul zonei diplomatice din Kabul, aproape de Ambasada germană şi de alte câteva.

“Gândurile noastre sunt alături de familiile şi prietenii victimelor. Le dorim celor răniţi o recuperare rapidă. Acest atac nu va zdruncina hotărârea Germaniei de a sprijini regimul afgan pentru obţinerea stabilităţii în ţară. Atacul a lovit civili şi persoanele care se află în Afganistan să lucreze pentru un viitor mai bun. Este deosebit de dispreţuitor faptul că aceşti oameni au fost ţinta”, a spus Sigmar Gabriel.

Ministerul pakistanez de Externe a anunţat că “explozia a provocat daune locuinţelor unor diplomaţi şi angajaţi pakistanezi, care se aflau în vecinătate şi care au suferit leziuni minore”.

Oficialii francezi au anunţat că ambasada ţării lor a fost afectată de suflul exploziei, dar nu există informaţii privind eventuale victime. Printre răniţi se numără şi doi angajaţi ai misiunii diplomatice japoneze, potrivit unor oficiali de la Tokyo.

 Bilanţul provizoriu al victimelor este cutremurător. Potrivit Reuters, Cel puţin 80 de oameni au murit şi alţi 350 au fost răniţi. 

 Locuinţele aflate la sute de metri distanţă au fost afectate de forţa exploziei. Mai mulţi oameni au fost transportaţi la spital cu răni grave, iar zona a fost închisă de către poliţie.

Potrivit informaţiilor preliminare, explozia ar fi fost cauzată de un atac cu maşină-capcană în zona Zanbaq Square, aflată în centrul oraşului Kabul. Din imaginile oferite din acea zonă se poate observa un nor mare de fum negru.

Potrivit autorităţilor americane, situaţia de securitate din Afganistan s-a înrăutăţit în ultima perioadă. La începutul acestei luni, cel puţin opt civili au fost ucişi într-un atac sinucigaş cu bombă asupra unui convoi NATO, în apropierea ambasadei SUA.

“Explozia cu maşină-capcană a avut loc lângă intrarea fortificată către Ambasada Germaniei, dar mai există clădiri şi birouri importante în apropiere. Este greu de spus care a fost ţinta exactă”, a declarat Basir Mujahid, un purtător de cuvânt al poliţiei din Kabul.

Ministerul de Interne afgan a anunţat că minimum 50 de persoane au fost rănite sau ucise, potrivit The Associated Press. Totodată, peste 30 de maşini au distruse complet în perimetrul respectiv.

Potrivit unui raport actualizat din partea Ministerului afgan al Sănătăţii, cel puţin 9 persoane au fost ucise şi alte 90 au fost rănite în urma exploziei.

Nicio grupare teroristă nu a revendicat atacul cu bombă. Luna trecută, insurgenţii talibani au anunţat începerea unei uriaşe “ofensive de primăvară” în Afganistan care implică atacuri împotriva forţelor afgane şi străine. Statele Unite au aproximativ 8.400 de trupe în Afganistan, în timp ce NATO a detaşat 5.000 de militari.

Sursa : gandul.info

Comments

comments