Un avion de vănâtoare MiG21 Lancer s-a prăbușit astăzi în județul Constanța, la 8 kilometri de baza militară Mihail Kogălniceanu. Principala ipoteză a prăbușirii este o defecțiune tehnică.

Avionul de vănătoare s-a prăbușit între Culmea și Ovidiu, la scurt timp după ce a decolat de pe aeroportul Mihai Kogălniceanu, într-un zbor de antrenament, la ora 11:14.

Din primele informații, nu sunt victime, pilotul reușind să se catapulteze.

Martorii au povestit că au văzut avionul prăbușindu-se și au văzut o flamă la impactul cu solul.

Adrian Jiga, purtător de cuvânt al aeroportului Mihail Kogălniceanu, a declarat la Digi24 că era vorba despre un pilot român la manșa avionului.

În acest moment, ambulanța a ajuns la el, însă nu poate oferi detalii despre starea sa de sănătate.

MiG21 a fost proiectat ca un avion de interceptare de front, destinat să execute misiuni în condiţii meteorologice normale şi a zburat pentru prima dată în anul 1957. Avionul a intrat în producţie de serie în anul 1958, fiind echipat cu un motor cu reacţie Tumanski R-11, atingând forma finală un an mai târziu sub denumirea MiG-21F.

Forţele Aeriene Române au primit în dotare primul avion MiG-21 în anul 1962. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forţelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982.

În anul 1992, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne.

 

Sursa articol: digi24

Comments

comments