Preşedintele Klaus Iohannis face o vizită oficială în judeţele Harghita şi Covasna, fiind prima de acest fel efectuată în ultimii ani de un şef al statului. Iohannis participă la o dezbatere organizată la sediul Consiliului Judeţean Harghita, în timpul căreia a primit un steag secuiesc, moment în care a răspuns gestului oferind tricolorul românesc. Pe fond, Klaus Iohannis a atins cele trei sbiecte sensibile în zonă – descentralizarea, regionalizarea şi autonomia pe criterii etnice.

“Au trecut mulţi ani de când un preşeditne a păşit aici într-o vizită oficială”, a remarcat preşedintele Klaus Iohannis, în deschiderea alocuţiunii pe care a ţinut-o, marţi, la Consiliul Judeţean Harghita. Acolo, şeful statului a apreciat echilibrul dovedit de majoritatea aleşilor locali din Harghita şi Covasna, considerând că aceştia au reuşit să creeze”o punte între actul decizional local şi central”, arătând totodată că “doar împreună putem să construim o Românie prosperă”. Agenda de azi a preşedintelui, AICI.

După această introducere, în care preşedintele a mai subliniat potenţialul mare pe care îl au judeţele Harghita şi Covasna, dar şi restanţele acestora, Klaus Iohannis a intrat în subiectul considerat, în general, a fi cel mai delicat.

“Există trei teme politice la care cred că aşteptaţi să mă refer: descentralizarea, regionalizarea şi autonomia (…). Cred că descentralizarea este obligatorie, fiindcă aleşii locali ştiu cel mai bine de ce are nevoie comunitatea şi trebuie să dispună de instrumentele necesare. (…) Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în aşa fel încât să ducă la modernizarea administraţiei şi dacă duce la crearea de noi locuri de muncă, prin creştere economică (…). Autonomia locală şi regională ajută, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit fiindcă ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european”, a transmis Iohannis. Acesta a subliniat faptul că, la nivelul UE, “chiar se recomandă” ca în procesele de regionalizare şi descentralizare să nu se recurgă la delimitări pe criterii etnice.

 

Sursa articol: digi24

Comments

comments