Rusia avertizeaza tarile implicate in conflictul din Peninsula Coreana ca orice pas gresit ar putea duce la o ‘explozie’ a declarat luni, în faţa jurnaliştilor, ministrul adjunct de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov, potrivit TASS.

‘Nu trebuie să fie loc pentru o escaladare. Cei care sunt mai puternici şi mai deştepţi trebuie să manifeste reţinere. În situaţia actuală, orice pas nechibzuit poate duce pur şi simplu la o explozie – explozie politică, explozie militară’, a spus oficialul rus, subliniind in mod clar că testul nuclear întreprins duminică de Phenian oglindeşte o tendinţă în creştere privind complicarea situaţiei din Asia de Nord-Est.

Citește și: PRO Romania aproape de formarea grupului parmalentar.

Totodată, Riabkov a reiterat poziţia Rusiei conform căreia presiunile prin sancţiuni asupra Coreii de Nord sunt lipsite de perspectivă.

El a amintit că mulţi dintre participanţii la dialogul în vederea depăşirii problemei nord-coreene au o anumită influenţă asupra Phenianului. Potrivit lui Serghei Riabkov, Coreea de Nord poate fi influenţată prin formularea de ‘propuneri realiste pentru dialog, iar aici foarte multe depind de colegii noştri americani, care, din păcate, până acum sunt mai tentaţi să discute prin limbajul sancţiunilor, limbajul ameninţărilor, decât să caute soluţii cu ajutorul metodelor diplomatice’.

Citește și: IGSU: Copaci doborati de vant in Capitala si 7 judete

De asemenea, Riabkov nu a exclus că amplasarea de noi elemente ale sistemului american antirachetă în Coreea de Sud ar putea obliga Federaţia Rusă să ia măsuri ‘pentru restabilirea echilibrului’ în zonă, anunță Agerpres.

Coreea de Sud a anunţat luni că va desfăşura temporar restul de patru lansatoare pentru sistemul american de apărare antirachetă THAAD. Decizia privind întărirea sistemului american antirachetă a fost luată de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în condiţiile escaladării tensiunilor cu Phenianul, care a efectuat duminică un al şaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum.

 

Sursa:  stiripesurse

Comments

comments