Senatul SUA a votat miercuri noi sancţiuni împotriva Rusiei conduse de Vladimir Putin, pentru presupusa ingerinţă a acestei ţări în campania electorală prezidenţială americană în 2016, acest proiect de sancţiuni fiind destinat să-l împiedice pe preşedintele Donald Trump să relaxeze unilateral presiunea asupra Moscovei, informează AFP şi Reuters.

Senatorii au adoptat măsura cu majoritate zdrobitoare de voturi, 97 favorabile şi 2 împotrivă, scrie agerpres.ro.

Textul, adoptat sub forma unui amendament care mai trebuie adoptat definitiv de Senat, iar apoi de Camera Reprezentanţilor, va face obligatorie aprobarea de către Congres a unei eventuale suspendări sau relaxări a sancţiunilor existente de către preşedintele american.

Respectivul proiect de lege conţine sancţiuni impuse prin ordin executiv de către Barack Obama, în special împotriva industriei energetice ruse.

 

De asemenea, textul aplică noi sancţiuni persoanelor cu cetăţenie rusă “corupte”, “implicate în încălcări grave ale drepturilor omului”, care furnizează arme regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad sau implicate în atacuri informatice.

Intervenţiile în Ucraina şi criza siriană sunt alte motive ale sancţiunilor, care se adaugă campaniei de piratare şi dezinformare patronată – conform Washingtonului – de Rusia în 2016.

Sancţiunile au fost adăugate unui proiect de lege aflat în dezbatere şi care mai mult ca sigur că va fi adoptat, vizând înăsprirea sancţiunilor împotriva Iranului din cauza “sprijinului acordat acţiunilor teroriste internaţionale”.

“De prea mult timp, mesajul trimis lui Vladimir Putin a fost că Rusia poate să-şi invadeze vecinii, să ameninţe aliaţi ai americanilor, să-şi intensifice atacurile cibernetice şi să se amestece în alegeri străine cu foarte puţine repercusiuni”, a declarat senatorul John McCain. “Atât timp cât Rusia nu va plăti preţul acţiunilor sale, aceste activităţi de destabilizare vor continua”.

În zilele următoare mai multe proceduri de votare urmează să aibă loc în Senat pentru a aproba acest proiect de lege şi pentru a-l trimite spre examinare Camerei Reprezentanţilor.

 

Sursa articol: stiripesurse

Comments

comments